Tilbage

Ofte stillede spørgsmål (FAQ)

Hvad går projektet ud på?

Alle interesserede inviteres til at hjælpe med at georeferere matrikelkort fra 1800-tallet. Dvs. de ca. 10.000 kort skal placeres indbyrdes korrekt og flettes sammen til eet sammenhængende kort. Samtidig har vi brug for hjælp til at ”træne” den kunstige intelligens i at genkende forskellige elementer på kortene. Særligt gravhøje er interessante, fordi mange gravhøje på de gamle kort for længst er pløjet væk og totalt ukendte i dag. Når den kunstige intelligens er tilstrækkelig trænet, vil den selv kunne finde mange flere gravhøje – og andre interessante ting på kortene, som vil kunne bruges af alle – herunder arkæologer, slægtsforskere, metaldetektorførere m.fl.

Hvordan kan jeg deltage?

Har du en computer, og lidt tid til overs, kan du hjælpe med at georeferere; dvs. orientere de gamle kort korrekt, og du kan hjælpe med at gennemgå og markere gravhøje på kortene. De forskellige landmålere og korttegnere i 1800 tallet havde ofte forskellig ”stil” og der kræves et godt udvalg af forskellige gravhøjssignaturer for at den kunstige intelligens kan genkende gravhøje.

Hvad vil det sige at georeferere?

Georeferering betyder at placere kort geografisk korrekt. Dvs. de gamle kort skal roteres, skaleres og anbringes korrekt i forhold til hinanden, så vi kan opbygge et sammenhængende kort af de 10.000 enkelte Original-1 kort. Original-1 kortene er såkaldte ø-kort, der hvert dækker et ejerlav. Der er således tale om kort, hvor "kanten" følger ejerlavets grænser, f.eks. langs vandløb mv. og har derfor uregelmæssige grænser, som man ikke blot placere kortene ved siden af hinanden. Ofte kan man f.eks. ikke engang gå ud fra, at nord er opad på kortene.
Georeferering løses i projektet ved at borgerforskere placerer kontrolpunkter på Original-1 kortene (i venstre side af skærmen), som de kan genfinde på det målfaste kort (i højre side af skærmen). Egnede kontrolpunkter vil ofte være matrikelgrænser og markskel, da disse er relativt fastlagt - men pas alligevel på! Matriklerne og jordstykkerne ændrer sig over tid - særligt ved udstykninger omkring byerne.

Hvad dækker begrebet kontrolpunkter over?

Kontrolpunkter er de punkter, du som bruger placerer på Original-1 kortet og på det historiske/målfaste kort (i højre side af skærmen). Kontrolpunkterne bruges til at placere alle de enkelte kort korrekt i forhold til hinanden. Kontrolpunkter vælger du selv, men de skal være tydeligt genkendelige på begge kort. Matrikelgrænser, enkeltgårde, markskel, kirker og nogle gange veje er forholdsvis stedfaste over tid - men pas alligevel på. Du bør sprede kontrolpunkterne ud over hele kortet og sætte minimum 10 punkter. Projektets algoritmer vil herefter vurdere om punkterne er indbydes gode nok til at georeferere kortet med, og kortet vil normalt blive opdateret med dit bidrag indenfor få dage.

Hvad er borgerforskning?

Borgervidenskab, medborgerforskning eller citizen science er inddragelse af borgere og frivillige i forskning og forvaltning. Man kan som almindelig borger på frivillig basis hjælpe forskere inden for mange forskellige videnskaber. Deltagere kan f.eks. bidrage med indsamling og analyse af data eller ved at stille tid og ressourcer til rådighed.

Hvorfor skal jeg bidrage?

Du har måske en personlige interesse i historiske kilder, gamle kort eller arkæologi; og synes det er inspirerende, hyggeligt eller afslappende at sidde med det puslespil det er at få placeret kortene korrekt. Derudover kan det sidestilles med en skattejagt at lede efter gravhøje, og der findes ofte mange sjove detaljer på kortene.

Hvad får jeg ud af at deltage?

I første omgang er prisen den stolthed og ære der udspringer af, at man bidrager til videnskaben og fællesskabet ved at skabe noget som rigtig mange mennesker kan få glæde af.

Jeg har ikke en computer. Kan jeg deltage via smartphone eller tablet?

Indeværende projekt kan desværre kun benyttes ved en computer eller større skærm. Det skyldes primært, at det er svært at afsætte punkter på et kort præcist med fingertryk på en skærm. Til gengæld kan stortset enhver computer med internetadgang og moderne browser anvendes.

Skal jeg oprettes som bruger?

Ja. Vi er nødt til at sikre data bedst muligt, så vi kan spore dem tilbage til ophavsmanden. Der foregår desværre meget fup og svindel på nettet, og det er vi nødt til at dæmme op omkring. Til gengæld er brugeroprettelse meget simpelt, og kan gennemføres på 2 minutter.

Jeg har glemt mit brugernavn, hvad gør jeg?

Kontakt projektets webansvarlige Peter Jensen Maring (pje@moesgaardmuseum.dk), der kan hjælpe dig med at oplyse dit brugernavn. Husk at oplyse den emailadresse, du brugte til at oprette din brugerkonto med.

Jeg har glemt min adgangskode, hvad gør jeg?

Benyt funktionen Glemt adgangskode.

Hvem står bag projektet?

Arkæologisk IT, Moesgaard Museum i samarbejde med VejleMuseerne står bag projektet via en bevilling fra KFU.

Hvad sker der med resultater og data?

I projektperioden vil data løbende blive gjort tilgængelige som frie åbne data, herunder det sammenkopierede, landsdækkende Original-1 kort. De identificerede gravhøje vil indgå i kulturarvsforvaltningen, forskningen og analyser.

Kan det passe at det store manuelle arbejde er nødvendigt?

Da Original-1 kortene er såkaldte ø-kort, der dækker individuelle ejerlav, er de orienteret meget forskelligt. Mange er endda splittet op i mindre dele. Det betyder, at de ikke umiddelbart kan sættes sammen som eet sammenhængende danmarkskort, som vi kender det fra de senere kortværk. Samtidig har mange privatpersoner og virksomheder (herunder særligt de arkæologiske museer) gennem tiden brugt mange ressurcer på at georeferere mange af kortene. Bl.a. har landmåler Ib Radoor på Moesgaard Museum georefereret Original-1 kort fra store dele af landet. Med dette projekt forsøger vi dels at systematisere indsaten ved at samle eksisterende georefereringer og - ved brugernes hjælp - at få georefereret de resterende. Samtidig er der en udfordring med skæremærker på mange af kortene, som kræver særlig behandling for at kunne georefereres ordetligt. Læs evt. mere i vejledningen.

Hvor kan jeg se vilkårene for deltagelse og hvordan ser privatlivspolitikken ud?

Læs vores vilkår og privatlivspolitik her.